Skip to main content

Eten & drinken

Mosselen, oesters en garnalen, natuurlijk. Direct uit zee. Maar ook zilte groenten, appels en peren, rood fruit, zwarte bessen, brune bôônen en asperges.
Zeeland is een paradijs voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt. De zee, de akkers, de polders en de boomgaarden; overal zie je verse, smaakvolle producten. Duurzaam en gezond. En vaak met die typisch zilte ondertoon.

Restaurants

Iedere kok heeft zijn eigen recepten. De keuze is ruim. Soms zijn dit culinaire hoogstandjes, in één van de vele sterrenrestaurants. Maar een portie versgebakken kibbeling, direct aan het kraam, smaakt soms net zo lekker. Lekker mee je ‘anden ete. Vlees, vis of juist een keer zonder. Met de Zeeuwse rijkdom aan producten is er altijd voor ieder wat wils.

Zeeuwse mosselen en zilte groenten

Wie uit eten gaat, ontdekt tal van Zeeuwse lekkernijen. Een goed gevulde vispan, zeebaars of de klassiek bereide Oosterscheldekreeft. In de mosselrestaurants staan grote pannen dampende mosselen op tafel. Dat is gezellig eten. Ongedwongen en puur natuur. Zeekraal en lamsoren groeien buitendijks. Eenmaal op je bord proef je de Zeeuwse natuur. Uniek zilt.

Zeeuws vlees & asperges

Veel restaurants werken met eerlijk rundvlees van eigen Zeeuwse bodem. De Blonde d’Aquitaine runderen van vleesboerderij Boot in Kerkwerve grazen op zilte weidegronden Dat proef je. Een aspergemaaltijd bestaat traditioneel uit gekookte asperges met ham en ei. Maar iedere kok kent zijn eigen variaties. Een liefhebber wil ze allemaal proeven. De tijd daarvoor is kort. Het aspergeseizoen start eind april en eindigt traditiegetrouw op 24 juni (Sint Jan).

Zeeuws fruit

Zeeuws fruit gooit hoge ogen. Bijvoorbeeld bij onze buurman: Boomgaard de zoete kers. Pruimen, bessen, pompoenen en kersen groeien hier weldadig. Hier kunt u tevens andere, heerlijke streekprodukten verkrijgen.

Zeeuwse zoete zaligheden

Zoete zaligheden zijn er volop. De Zeeuwse bolus bijvoorbeeld, met of zonder een lik echte boter. Vrijwel elke Zeeuwse bakker heeft ze in de winkel liggen. En Zeeuwse boterbabbelaars. Niet alleen lekker om van te snoepen maar ook een leuk cadeau uit Zeeland.

Zeeuwse dranken

Appels, peren, druiven, zwarte bessen en Zeeuwse gerst. We hebben alles om heerlijke dranken mee te maken. Appelaere en Perelaere zijn fruitsappen van Zeeuwse bodem. Zwarte bessen zijn buitengewoon veelzijdig. En gezond. Kies je voor zwarte bessensap, wijn of jam? Het Zeeuwse klimaat zorgt zelfs voor een bijzondere druiventeelt. De wijnen van De Kleine Schorre uit Dreischor gaan uitstekend samen met Zeeuwse mosselen, oesters, Oosterscheldekreeft en platvis. Meer een bierliefhebber? Dat treft. Zeeland heeft tal van brouwerijen met uiteenlopende soorten bier zoals brouwerij Kees in Middelburg.